
Sydskånska Nationen är den lilla stora nationen, ett ställe där du känner igen folk och folk känner igen dig. Till vår stora glädje är många av våra medlemmar aktiva inom nationens diverse utskott och är en viktig del av den gemenskap vi värderar så högt. Under Sydskånskas tak är alla sydskåningar oavsett vart du kommer ifrån!
I Lund är Sydskånska känd som nationen där musiken spelar roll. Vi älskar musik och det märker du då du besöker våra klubbar, pubar, luncher, kaféer eller när du stannar förbi expeditionen för att säga hej.
Vi gillar även att hitta på grejer utanför nationen och har ett mycket aktivt aktivitets- och trivselutskott, NATU som det heter. Tillsammans åker vi på vandringar, till museum, anordnar festivaler eller hittar på andra dumheter.
Sydskånska är en dynamisk miljö som främjar innovation och nyskapande – vi välkomnar idéer och förslag med öppna armar och försöker alltid ta oss tiden att skapa möjligheter för att förverkliga dessa.
Varmt välkomna till Lunds musiknation!
NATIONENS HISTORIA
Sydskånska Nationen, som vi heter idag, hette tidigare Ystad nation och var en del av Skånska nationen som existerade fram till slutet på 1800-talet. I början av 1800-talet hade den Skånska nationen blivit för stor för att inspektorn skulle ha kännedom om alla sina medlemmar. Den 8 maj år 1833 godkändes därför en ny stadga om att dela upp nationen i sex avdelningar: Lund, Lunds distrikt, Malmö, Landskrona och Helsingborg, Ystad och Kristianstad. Där var och en utav dessa avdelningar leddes av en avdelningskurator.
Den här nya organisationen blev dock ganska krånglig och det beslutades om att reda ut en lösning. En kommitté skapades och lade sedan fram förslaget om att Skånska nationen skulle delas fram på nationsmötet den 16 maj år 1889. Skånska nationens sista nationsmöte hölls den 25 november år 1889 och den 1 januari år 1890 trädde delningen i kraft och Ystads nation bildades. 1954 beslutades det om att bygga ett nationshus och i samma veva döpa om nationen till dagens namn: Sydskånska nationen.
STADGAR OCH POLICYS
Nationens stadga och policies är lite som dess ryggrad. Om du vill veta mer om hur nationen fungerar och hur vi jobbar med saker som likabehandling, alkohol och miljö är det dags att läsa på!

