Sydskånska Nationens Gåsamiddag 2015 – en kväll i gåsens ära.

Sydskånska Nationens Gåsamiddag 2015 – en kväll i gåsens ära.

 

Fredagen den 13e november ärade nationen sina sydskånska rötter. Kvällens gäster, vars hjärtan brinner för nationen, välkomnades till en fördrink i Bibsrummet för att sedan bege sig in till Göstabudssalen för en traditionell sydskånsk Gåsamiddag.

Under ledning av nationens Köksmästare och Sexmästare serverades en klassisk svartsoppa till förrätt, helstekt gås med potatis och äpplen till huvudrätt och äppelkaka med kolasås till efterrätt. Maten var mättande, men främst var sällskapet det som värmde i magarna.

Kvällen bjöd på många goda skratt och samtal. Både traditionella och lite nyare visor sjöngs till maten, och gästerna fick lyssna till tal av nationens Inspector och ProInspector Emeritus. När middagen var över gjordes plats för dans, och på dansgolvet återfanns såväl äldre som yngre generationens sydskåningar. Se bilderna nedan för en inblick i några av gästernas upplevelse!
ga¦èsamiddag-15

Sara Bergstöm, Hovmästare: “Atmosfären på Sydskånska är alltid väldigt mysig och trevlig, men det känns lite extra speciellt när alla är så fint uppklädda. Detta var första gången på många år som jag skulle äta gås igen och jag var väldigt glad över att kunna dela det med nationen.”

Charlotte German, Svartklubben: “Eftersom Gåsamiddagen är en av de finare tillställningarna på nationen så var stämningen väldigt högtidlig. Överlag var kvällen väldigt fin, och inte bara för att alla var uppklädda, utan också för att det är fint att vi alla lägger en kväll för att vara med varandra. Finare blir det inte.”

 

ga¦èsamiddag-11

Anna Jäfvert, Qurator: “Jag tycker det är trevligt när äldre generationer Sydskåningar kommer på besök, dels för att de har en viktig del i vår historia, till exempel genom alla sina berättelser från Sydskånskas förflutna. Men deras besök visar också att ens engagemang som ung inte behöver ta ett abrupt slut när en slutar studera. I år tyckte jag att det 

var roligt att många nyblivna alumner kom ner på middagen och verkade ha det väldigt kul!

Just nu känns det spännande att tänka på hur jag kommer komma tillbaka senare, förhoppningsvis blir det inget stort gap i min frånvaro, men jag vet inte heller hur mitt liv ser ut om fem eller tio år. Jag hoppas kunna bidra med den tradition jag saknat mest hos oss, vilket är just närvaro från tidigare generationer.”

 

ga¦èsamiddag-19

 

Åsa Blomberg, Notarie“Min första Gåsamiddag var mycket speciell för mig! Jag var helt ny som förman och kände inte mycket folk men ack så roligt jag hade. Detta är min andra middag, och jag, Simon och Kalle, pratade om skillnader mellan Uppsala och Lund, och om olika traditioner som förekommer i de båda studentstäderna.”

 

 

 

ga¦èsamiddag-30
Cecilia Cedlöf, Kafé Matiné:
“Detta var min första gåsamiddag och det var ju hur trevligt som helst! Jag tror att kvällen blir som bäst om man är pepp och ger svartsoppan ett försök. Man vet aldrig förräns man provar. Kul gammal tradition!”

Nora Klynning, Foxen: “Det alltid är sällskapet som gör en tillställning, så även vid en gåsamiddag. Och bästa sällskapet finns ju alltid på Sydskånska, världens bästa GÄSSter.”

 

 

ga¦èsamiddag-35

 

Anna Jäfvert, Qurator: “Denna bild är ganska kul. Eftersom Mona (Inspector) inte hade kommit till middagen än så var det  Maj (SuperInspectrix) som skulle sätta sig ner först och resten följa. Det förstod dock inte Maj helt förrän jag förklarade det för henne, det var fint!”

 

 

Tack för detta årets gåsamiddag!

Sharzad Modeli
Redaktör

 


 

Track of the day:

Into The Groove – Madonna

https://open.spotify.com/track/2m0M7YqCy4lXfedh18qd8N