Studentlund

Studentlund

Studentlund

Studentlundsbild-897x1024

”Vad är Studentlund?”

Studentlund är hela Lunds studentliv samlat i ett medlemskap.

Studentlund utgörs av nationerna, Akademiska Föreningen och studentkårerna. När du blir medlem i Studentlund får du tillgång till både social gemenskap och kulturella evenemang. Du får också möjlighet att påverka din utbildning, knyta kontakter med arbetsmarknaden, ställa dig i bostadskö hos AF Bostäder och nationerna samt mycket mer.

Ett medlemskap. Hela studentlivet.

Varför ska jag bli medlem?

Studentlund är ett medlemskap som består av de så kallade ”tre benen” som utgörs av nationerna, Akademiska Föreningen och studentkårerna. Detta medlemskap är inte bara det enda i sitt slag, utan en av de starkast bidragande faktorerna till att nya studenter fortsätter att vallfärda till Lund varje termin. Studentlund ger dig många möjligheter att utveckla dig själv och få värdefulla kunskaper och erfarenheter även utanför föreläsningssalarna. Medlemskapet i Studentlund gör dig till medlem i en nation, din kår och Akademiska Föreningen. Medlemskapet ger dig tillgång till allt det som gör Lund till en fantastisk stad att studera i. För att få delta i nations- och kårverksamhet samt kunna bo i AF Bostäder måste du vara medlem i Studentlund.
Undantag:
Studenter vid Lunds universitet vars utbildning ges vid annan ort än Lund, distansstudenter samt studenter som åker på utbytestermin från Lunds universitet har möjlighet att teckna medlemskap i enbart studentkår eller i nation och AF.

Nedan kan du läsa mer om vad varje ben har att erbjuda!

Vad gör då nationerna, Akademiska Föreningen (AF) och studentkårerna?

Nationerna
Nationernas främsta uppgift är den sociala verksamheten utanför studierna. Majoriteten av nationernas aktiviteter utgörs av matservering, pubar och nattklubbar, men kompletteras bland annat av idrottsverksamhet, nationstidningar, körer, stipendier och bostäder. Dessutom anordnar nationerna sina traditionsenliga baler, Tandemstafetten och mycket, mycket mer. För att få tillgång till en specifik nations boende så krävs att du är medlem i just den nationen.

Akademiska Föreningen (AF)
Akademiska Föreningen (AF) är en ideell organisation av och för studenter med syftet att samla och bredda kultur- och föreningslivet vid Lunds universitet. Genom att erbjuda stödfunktioner och lokaler i AF-borgen möjliggörs det för föreningar och privatpersoner att genomföra små som stora initiativ som berikar Lunds studentliv. AF-borgen är studenternas hus som dagtid bland annat erbjuder studieplatser i Café Athen. Kvällstid är AF-borgen centrum för många av de aktiviteter som AF:s utskott och föreningar arrangerar. AF tillhandahåller även bostäder genom stiftelsen AF Bostäder. De närmare 6000 bostäderna hyrs enbart ut till studenter och gör AF bostäder till Lunds största studentbostadsföretag.

Studentkårerna
Studentkårerna arbetar främst med utbildningsbevakning, och har som syfte att upprätthålla hög kvalité i alla utbildningar vid Lunds universitet. Förutom utbildningsbevakning anordnar studentkårerna även en del sociala aktiviteter, bidrar med näringslivskontakter, arbetsmarknadsdagar och föreläsningar. De arrangerar också välkomstaktiviteter för nya studenter.

Hur blir jag medlem?

Nya medlemmar:
När du har blivit antagen som student vid Lunds universitet registrerar du dig som medlem på Studentlund.se.  Mer information om hur registreringen går till och hur medlemsavgiften betalas, hittar du här.

Avgiften betalas enklast med kort eller Swish online via Studentlund.se, det går inte att betala på eller till en nation direkt. Du kan endast bli medlem när du tillhandahållit ett giltigt antagningsbesked.

Nuvarande medlemmar:
Du som redan är medlem i Studentlund förnyar ditt medlemskap enkelt genom att betala din hemskickade terminsräkning. Har du inte fått någon fysisk räkning skickad till dig kan du även betala online via Studentlund & Terminsräkningsföreningen.
Har du haft ett avbrott från ditt medlemskap på grund av utbytestermin eller liknande behöver du på nytt besöka din nations inskrivning för att återaktivera ditt medlemskap.

OBS! Vill du byta nation ska du inte betala terminsräkningen förrän du besökt den nation du vill byta till och fått din räkning uppdaterad till rätt nation.

Ifall du har flyttat och därmed har en ny adress ska du uppdatera den själv här, kontrollera dina kontaktuppgifter så att de är korrekta. Ditt studentkort kommer att skickas till den adress du angett. Du kan också kontakta din studentkår eller nation om du skulle ha problem med detta.

Problem?

Undrar du över något eller har med problem med ditt medlemskap? Klicka här! Via länken finner du vanliga frågor och svar rörande medlemskap och studentkort som säkert kan ge dig hjälp. Hittar du inte svar på dina frågor, kontakta då din nation eller kår. Du når oss via mejl på expen@sydskanska.se.