Gåsafesten – ett gästinlägg

Gåsafesten – ett gästinlägg

Så, äntligen eran krönikör som får ge sken av att hon faktiskt gör något vettigt med sin förmannapost. Lina Södergren heter jag om ni nu av någon anledning inte vet. Då eran redaktör inte var närvarande på den stora händelsen som är Gåsafesten så kommer här nu en liten återblick från mig!

Först lite information; Gåsafesten är en bal som sker vart femte år här i Lund och det som firas är att den Skånska nationen, som delades upp år 1890 i fem nationer, återuppstår för en kväll! Alla som har varit eller är förmän från Sydskånska Nationen, Malmö Nation, Lunds nation, Helsingkrona Nation eller Krischan sedan senaste gången balen ägde rum har en chans att närvara på denna bal. Jag själv valde att delta genom att vara en marskalk, som enligt Wikipedia är ”medhjälpande funktionärer vid högtidliga ceremonier” vilket är en passande beskrivning kan jag säga nu, efter att ha varit marskalk själv. Ingen ändring av wikipedia artiklar här inte!
gåsafest marskalker
Gåsafesten har enligt hörsägen varit ”Den bästa balen de någonsin gått på.” Inte illa beröm! Så vad hände under denna fantastiska kväll? För min del började själva balen med att jag och några andra stod i trappan och väntade medan ni gled in i glassiga klänningar och frack med medaljer och dylikt dinglande från era bröstkorgar. Ytterligare en medalj lades till precis nedanför trappan och sedan var det mingel, mingel och ytterliggare mingel (och fotografering). Sen när middagen skulle börja så började marskalkernas uppgift att ”valla får” som de uttryckte det i de anvisningarna vi fått. Lugnt men bestämt ska gästerna tillbaka till sina platser, vilket då inte är det lättaste att åstadkomma! Men alla kom till sina platser till slut. Själv valde jag svartsoppa till förrätt, och nej det smakar inte riktigt som flytande pepparkaka i min ödmjuka åsikt, och gås till huvudrätt. Mina närmsta bordkamrater valde det vegetariska alternativen och vi alla blev lite fundersamma över vad det egentligen var de åt då ”tzayn” smakade misstänkt likt palsternacka, men det kanske var kryddat så? Gåsen var utmärkt!

Vi alla blev lite mer ornitologiska av oss efter kvällens underhållning med fågelanalyser på temat men framförandet med trummor var nog den delen av kvällen där taket lyfte! Man ville bara börja dansa till rytmerna och absolut inte sättta sig ned för lite smarrig efterrätt, eller? Efter middagen var avklarad var det dags att dra ut i kylan och se lite ljus och färg i skyn, även kallat ”fyrverkerier”. Som marskalk missade jag dessa men jag har hört att de var fantastiska, vilket jag hoppas ni håller med om! Under sexan stod smörgåstårta på menyn (och en del dansande på borden när råttan var borta… dvs oss marskalker som sprang runt och förberedde för eftersläppet) och en hel del dansande av vals skedde även efter att bord och stolar kommit undan och innan djn kommit på plats, och då började eftersläppet på allvar. Sen dansades det loss till kl. 4!

Jag såg er när ni kom in uppför trappan men jag såg er inte lämna så jag kan inte uttala mig om hur ni mådde eller kände, men jag tror nog ni var nöjda och glada över kvällen som varit (och man har ju sett nån fb bild som ger skenet av att ni hade en rejäl kväll!)

GÄSS WE CAN
/Lina, eran krönikör och marskalk för bord B på Gåsafesten