Att vara Novisch

Att vara novisch

Välkommen till Sydskånska Nationen!

När en är ny i Lund ska tusen saker fixas på en gång och ibland är det svårt att veta vad som är vad. Att vara ny student kallas här i Lund för att vara novisch.

Läser du det här så har du hittat till Sydskånska Nationens hemsida. Men vad är då egentligen en nation i Lund?

Det korta svaret är att en nation är din andra familj, någon som tar hand om dig och ser till att din tid i Lund blir så minnesvärd som möjligt!

Det långa svaret är för långt för att skriva här, men där hade det stått något om att nationer funnits i Lund i nästan alla tider, Universitetet står för utbildningen, kårerna jobbar för att förbättra din utbildning (och håller i det mesta av nollningarna) medan nationerna “verkar för studenternas välbefinnande”. Det innebär att vi varje vecka fixar det som är utanför studierna. Det kan vara allt från klubbar och pubar till kaféer, filmkvällar och sittningar. Då och då står vi också upp för det kulturella; fixar baler, operabesök och salsakurser men även det galna, som lasertag och Tandemstafetter, allt som är kul helt enkelt!

Nationer drivs helt ideellt av frivilliga studenter. Är du ny i Lund är nationerna ett av de bästa sätten att möta nya vänner och vi vill rekommendera alla att bli aktiva i nationslivet, du kommer inte att ångra dig! Är du redan nu sugen på att engagera dig och bli aktiv hos oss, klicka här.

Hur väljer jag nation?

När du blivit antagen som student vid Lunds universitet registrerar du dig först som medlem i Studentlund. Du kan läsa mer om det här.

Det finns totalt 13 nationer i Lund, alla är lite olika och du ska såklart välja den som du känner passar dig bäst! Ett tips är att gå runt och besöka de olika nationerna, få en känsla för vad de är för ställen, och välj sen den som känns mest “du”! När du väl bestämt dig behöver du även fysiskt besöka den nation du slutligen vill gå med i för att skriva in dig.

Här på Sydskånska Nationen säger vi att musiken spelar roll, något som innebär att vi satsar lite extra på feta klubbar och bra livespelningar. Samtidigt har vi också ett av nationslivets bättre matutbud, det finns alltid vegetariskt och vi lägger alltid ner vår själ i maten vi serverar. Vi jobbar också aktivt för ett jämlikt och medvetet studentliv, vi välkomnar alla under Sydskånskas tak.

Nu då?

Nu vet du lite mer om vad en nation är – att välja är upp till dig.

Sydskånska har under novischperioden HT20 öppet vardagar mellan kl 10-18 från och med den 21 augusti 2020. 
Utöver dessa tider går det bra att komma förbi vår expedition vardagar kl 11-13 (även torsdagar kl 17-19). Vill du veta mer om nationen och skriva in dig är det bara att komma förbi, ta en kaffe och häng med oss ett tag!
P.S. du hittar oss på toppen av Tornavägen, nr 5, precis bredvid LTH.

Välkommen!